Vitaminer

Vitamingrupper.

Vitaminer er livsnødvendige organiske molekyler og de fleste indgår i kroppens stofskifteprocesser. Vitaminer dannes ikke i tilstrækkelige mængder, eller slet ikke, i kroppen.

 

Ordet vitamin er en sammensætning og sammentrækning af vita (liv), og aminosyre. Det blev første gang formuleret af Casimir Funk i 1912.

 

Vitaminer opdeles i fedtopløselige og vandopløselige vitaminer. De fedtopløselige vitaminer optages fra kosten sammen med fedt. Fedtopløselige vitaminer ophobes i fedtvævet i kroppen, hvorfra der kan opstå en form for forgiftning ved overdreven indtagelse af fedtopløselige vitaminer. De vandopløselige vitaminer udskilles med det samme, hvis kroppen ikke har behov for dem. Derfor skal man dagligt indtage vandopløselige vitaminer.

 

Tilstedeværelsen af vitaminer kan være påkrævet for at optage andre stoffer fra maden. Fx optages mineralet kalk bedst ved tilstedeværelsen af D-vitamin

 

A-vitaminer

A-vitamin (retinol):

 

Kilder: Kød, æg og mejeriprodukter. Desuden orange og mørkegrønne grøntsager.

Nødvendigt for: Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.

Anbefalet dagsdosis: Mænd og kvinder: 1 milligram.

B1-vitamin (Tiamin):

 

Kilder: Kornprodukter, bælgfruger og linser. Desuden magert kød og mejeriprodukter.

Nødvendigt for: Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.

Anbefalet dagsdosis: Mænd: 1,4 mg. Kvinder: 1,1 mg. Ved graviditet og amning stiger behovet med 0,5 mg pr dag.

B2-vitamin (Riboflavin):

 

Kilder: Mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk.

Nødvendigt for: Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.

Anbefaltet dagsdosis: Mænd: 1,7 mg. Kvinder: 1,3 mg. Ældre kan nøjes med hhv. 1,5 og 1,2 mg. Gravide: 1,6 mg. Ammende: 1,7 mg pr. dag.

B3-vitamin (Niacin):

 

Kilder: Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.

Nødvendig for: Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.

Anbefalet dagsdosis: Mænd: 16 -20 NE, og 1-2 NE mindre som ældre. Kvinder: 15 NE. Gravide: 17 NE. Ammende: 19 NE.b

B6-vitamin:

 

Kilde: Magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.

Nødvendigt for: Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.

Anbefalet dagsdosis: Mænd: ca. 1,5 milligram pr. dag. Kvinder: 1,2 milligram pr. dag.

B12-vitamin:

 

Kilde: Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.

Nødvendigt for: Omsætning af fedt og aminosyrer til protein, hvilket er vigtigt ved celledeling. Vedligeholder nerverne.

Anbefalet dagsdosis: Mænd og kvinder: 2 mikrogram. Ammende: 2,6 mikrogram.

C-vitamin:

 

Kilde: Citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager.

Nødvendigt for: Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.

Anbefalet dagsdosis: Mænd og kvinder: 75 mg. Gravide: 85 mg. Ammende: 100 mg.

D-vitamin:

 

Kilde: Æg, fede fisk og fede mælkeprodukter.

Nødvendigt for: Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.

Anbefalet dagsdosis: Mænd og kvinder: 7,5 mikrogram. Ældre, gravide og ammende: 10 mikrogram.

E-vitamin:

 

Kilde: Fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.

Nødvendigt for: Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.

Anbefalet dagsdosis: Mænd: 10 mg. Kvinnder: 8 mg. Gravide: 10 mg. Ammende: 11 mg

K-vitamin:

 

Kilde: Mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer. Derudover lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.

Nødvendigt for: Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner.

Anbefalet dagsdosis: Mænd: 0,08 mg. Kvinder: 0,065 mg.

Folsyre:

 

Kilde: Bælgfrugter, grønne grønsager og lever. Desuden kornprodukter, frugt og mælkeprodukter.

Nødvendigt for: Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.

Anbefalet dagsdosis: Mænd og kvinder: 300 mg. Dog, kvinder ml. 18-30 år: 400 mg. Gravide og ammende: 500 mg.

Pantotensyre:

 

Kilde: Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.

Nødvendigt for: Omdannelsen af maden til energi. Gavner desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.

Anbefalet dagsdosis: Mænd og kvinder: 4-7 milligram.

Copyright © All Rights Reserved