Fedt

Fedt har vi alle brug for!

 

Hvad er fedt?

 

Fedt er en gruppe af kroppens byggesten. Man kan absolut ikke undvære fedt. Man skal bare ikke have for meget, og man skal også helst have den rigtige sammensætning

Usundt fedt er..

 

  • Mættede fedtsyrer. De såkaldte transfedtsyrer.

 

  • Mættede fedtsyrer får du gennem animalske produkter og fede mejeriprodukter. Transfedtsyrer får du bl.a. gennem junkfood, chips, friturestegt mad, færdiglavet småkager, kager m.v.

 

  • Transfedtsyrer er opvarmede fedtstoffer, der størkner når de igen bliver kolde. Dette anvendes i fødevarerindustrien, i bl.a. færdiglavede retter.

 

  • Mange af vores madolier omdannes til transfedtsyrer ved kraftig opvarmning. Derfor anvend smør, kokosolie eller palmeolie til stegning. De tre olier er de eneste fedtstoffer, der ikke danner transfedtsyrer.

 

Sundt fedt er..

 

  • Momoumættede fedtstoffer:

 

  • Fisk, fjerkræ, kalv.

 

  • Hval, haj, sæl.

 

  • Nødder, mandler, jordnøddeolie, advocado, advocadoolie, sesamfrø, sesamfrøolie.

 

  • Flerumættede fedtstoffer:

 

  • Fede fisk

 

  • Hørfrø, hørfrøolie, solsikkeoliek vindruekerneolie, tidselolie, majsolie og kæmperatlysolie.

 

  • Valnødder og græskærkerner.

 

.

 

 

 

 

 

 

Transfedtsyrer (også kaldt transfedt) er en type umættede fedtsyrer, der indeholder trans-dobbeltbindinger mellem carbonatomer. Modsat de normale cis-dobbeltbindinger sidder brintatomerne ved disse dobbeltbindinger på hver sin side af carbonatomerne. Derfor giver molekylestrukturen ikke et knæk som den gør ved de normale cis-dobbeltbindinger. Transfedtsyrer i fødemidler regnes for sundhedsskadelig, da indtagelse af for store mængder kan medføre hjertekarsygdomme. Den biokemiske forklaring er, at molekylerne af transfedtsyrer passer fint sammen og kan pakkes tæt sammen. Det kan føre til ophobning og fedtaflejring i blodkar og membraner. Både cellemembraner og intracellulære membraner er opbygget af et dobbeltlag af fedtstoffer, fosfolipider, sphingolipider og steroler, hvor transfedtsyrer passer fint ind, og idet de aflejres, vil det medføre at membranen stivner.

 

Copyright © All Rights Reserved