Proteiner

Proteiner er en vigtig del af din krop:

Proteiner:

 

består af polypeptidkæder der er opbygget af aminosyrer som er kovalent sammenbundet via peptidbindinger. En polypeptidkæde er altså en kæde, der består af mange peptidbindinger. Korte kæder benævnes ofte oligopeptid eller blot peptid. Der er ikke defineret nogen grænse for, hvor lang en kæde skal være, for at kunne kaldes et petidin.

 

Proteiner er opbygget fra et repertoire på 20 forskellige aminosyrer, der kaldes de proteinogene aminosyrer. Normalt ses kun 20 af dem, og det er kun disse 20 der indgår i en ny syntetiseret peptidkæde; de sidste 2 (hydroxyprolin og selenocystein) dannes ved post- eller kotranslationel modifikation.

 

Protein:

 

er en vigtig del af din krop, kost og sundhed. Protein er med til at opbygge og reparere din krop og du bør hverken få for meget eller for lidt.

 

 

 

Protein reparerer og bygger op:

 

Protein er en fundamental bestanddel af alle levende celler, der varetager forskellige funktioner i menneskekroppen. Det indgår som strukturel del af opbygning og reparation af bl.a.:

 

 

  • Knogler
  • Muskler
  • Bindevæv
  • Dannelsen af blodlegemer
  • Antistoffer
  • Immunsystemet

 

 

Der findes ca. 20 almindeligt forekommende aminosyrer i protein. Ca. 10 er essentielle, hvilket betyder at de skal tilføres gennem kosten.

 

For at kroppen kan udnytte proteinerne fra maden, må de først nedbrydes til aminosyrer, disse opbygges herefter til proteinstoffer, som menneskekroppen består af. Protein udgør 15-20% af menneske kroppens vægt (ca. 12kg hos en mand på 70kg).

 

Fødevarer med høj protein kvalitet er eksempelvis:

 

  • Grovbrød
  • Korn og gryn
  • Bønner (friske og tørrede)
  • Linser
  • Nødder
  • Fisk og kød.

 

 

Andre proteinkilder som bidrager med høj kvalitet:

 

  • Magert kød max 10%, (varier indtaget mellem både svin, -okse, -kalv, - kalkun, - kylling og vildt) og fisk uden panering eller friturestegning.
  • Ost og magre mælkeprodukter som indeholder max 1,5g pr. 100g.
  • Bælgfrugter, tørrede bønner, linser og nødder.

Copyright © All Rights Reserved