Kulhydrat

Kulhydrat:

Køkkensukker

Kulhydrater:

 

eller sakkarider er en stor gruppe af organiske stoffer populært kaldet sukker eller sukkerstoffer.

 

Kulhydrater dannes primært af planter og alger ved fotosyntese. I fotosyntesen omdannes kuldioxid, vand, ved hjælp af energi fra sollys, til kulhydrater (C6H12O6) og ilt (O2).

 

Typisk klassificeres kulhydrater i de søde: (monosakkarider og disakkarider) og de ikke-søde: stivelse, polysakkarider. Monosakkarider er simple, krystalliske sukkerarter. Disakkarider er sammensat af to monosakkarider (heraf di-sakkarider). Polysakkarider er meget store molekyler (polymerer) som f.eks. stivelse eller glykogen, som er dannet ved sammensætning af mange monosakkarider (poly-sakkarider).

 

Monosakkarider:

 

Glukose

 

 

 

 

 

 

De mest almindelige mono-sakkarider er druesukker (glukose) og frugtsukker (fruktose), der som navnet antyder, findes i diverse frugter.

 

 

Disakkarider:

Sukrose

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Di-sakkarider er kulhydrater, der er sammensat af to mono-sakkarider. Roesukker (sukrose) og mælkesukker (laktose) har størst betydning ernæringsmæssigt. Di-sakkariderne spaltes i selve tarmslimhinden af specifikke enzymer. Lactase er et eksempel på et sådant enzym. Mangler man dette enzym, tåles mælk og mælkeprodukter ikke særelig godt på grund af indholdet af mælkesukker (laktose).

 

 

Polysakkarider:

Glukose-molekyler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poly-sakkarider findes fortrinsvis i form af stivelse. Stivelse er lange kæder af sammenhængende glukose-molekyler og findes i mange former for planter og plantefibre, eksempelvis kartofler.

 

En anden form for poly-sakkarid er glykogen. Glykogen ligner stivelse i opbygning og findes i leveren og musklerne som kroppens kulhydratdepot. Når blodsukkeret falder, frigives noget af glykogenet som glukose til blodet, for at kroppen kan holde et vist niveau af tilgængelig energi i blodbanen. Når blodsukkeret stiger, gemmes noget af blodets glukose modsat som glykogen.

 

 

 

 

 

Lactose

Copyright © All Rights Reserved